- Joomla! 5.1.4 en 4.4.8 zijn vrijgegeven! Het Joomla! Project kondigt met genoegen de release van Joomla 5.1.4 en 4.4.8 aan. Dit is een bugfix-release voor de 5.x en 4.x series van Joomla. Deze releases zetten Joomla's hoge normen op het gebied van toegankelijk webontwerp voort en benadrukken Joomla's waarden van inclusiviteit, eenvoud en veiligheid in een nog krachtiger...
Het is vandaag (24-11) Verander-Je-Wachtwoord-Dag, een dag die bedoeld is om eens te kijken naar de sterkte van je wachtwoord en die zoveel mogelijk te wijzigen. In dit artikel laten we zien hoe je je wachtwoord kunt wijzigen én veilig kunt houden.
Verander-je-wachtwoord-dag
Verander-Je-Wachtwoord-Dag werd in 2014 opgericht door onder andere Tweakers. Die maakten de website WachtwoordBewust.nl aan om mensen meer te leren over goed wachtwoordgebruik, en koppelde daar direct de Verander-je-wachtwoord-dag aan.
De Dag is vooral bedoeld om aandacht te vragen voor hoe sterk je wachtwoord eigenlijk wel niet is, en of het niet eens tijd wordt om dat "1234" dat je overal voor gebruikt niet gewoon te wijzigen. Maar je kunt meer doen tijdens de dag, zoals we hieronder schrijven.
Waarom is het zo belangrijk?
Je wachtwoord is tegenwoordig de belangrijkste beveiliging van je privégegevens. Vrijwel alles is op de één of andere manier gekoppeld aan je wachtwoord, of het nu je email is of je accounts zelf. Toch zijn datalekken aan de orde van de dag. Zo werd onlangs Dropbox gehackt, en vond er een gigantische datainbraak plaats bij Yahoo. Door een grote lek op LinkedIn kwamen er ook al miljoenen wachtwoorden op straat te liggen. Omdat wachtwoorden zo belangrijk zijn, zijn ze een gewild doelwit voor hackers. Je kunt daarom maar beter goede maatregelen nemen om diefstal ervan tegen te gaan.
Voorbereidend
Voor je je wachtwoorden beter kunt beveiligen is het goed om eerst te weten waar je zwakke punten liggen. Weet je bijvoorbeeld wel of je gehackte accounts hebt? Je kunt dat makkelijk uitzoeken via HaveIBeenPwnd.com, een website waar datalekken op worden weergegeven. Je kunt je email op de site invullen om te zien of dat in een database is gekomen. Handig om te weten van welke diensten je je wachtwoord sowieso moet veranderen.
Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van waar de zwakke plekken in je wachtwoordgebruik zitten. Je kunt nog zo'n sterk wachtwoord hebben bedacht, maar als je ergens in je backups een fout hebt zitten heeft dat weinig zin. Lees daarom ook eens dit artikel: 'Let op deze 5 zwakke schakels in je wachtwoordbeheer'.
Een sterk wachtwoord verzinnen
Het is niet makkelijk een goed wachtwoord te verzinnen, maar daar hebben we wel wat tips voor:
- Goede wachtwoorden verzinnen en veilig bewaren
- Maak een sterk wachtwoord
- Word een meester met wachtwoorden
- Diceware: Maak zelf een sterk wachtwoord met dobbelstenen
Wachtwoordmanagers
Het idee om al je wachtwoorden op één plek te plaatsen klinkt niet slim, maar een wachtwoordmanager is de beste manier om meerdere wachtwoorden veilig te houden. Daarover schreven we onder andere deze workshops:
- Sterke wachtwoorden onthouden met LastPass
- De beste wachtwoordmanagers
- Beheer je wachtwoorden in de browser
- 5 gratis apps om je wachtwoorden te beheren
Tweestapsverificatie
Tweestapsverificatie is de beste manier om je accounts te beveiligen. Het is een extra beveiligingslaag over je bestaande wachtwoorden heen, zodat iemand met alleen je gestolen wachtwoord nog steeds niets kan. We raden je aan deze feature bij zoveel mogelijk diensten aan te zetten, al geven we toe dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. We hebben daar gelukkig deze handige en uitgebreide workshop voor:
Tweestapsverificatie aanzetten voor al je apps
Bron: Computeridee.nl